Begagnade bilar räddas av begagnade bildelar

Det är de dyra felen som gör att du ångrar ditt bilköp på riktigt. Här är några begagnade bilar som kan stå dig dyrt.

Toyota Corolla 2003-2007
Men det finns några typfel som dessutom kan bli dyra. 1,8-litersmotorn, bensinaren, kan börja dra olja och hänger bilägaren inte med då med regelbundna kontroller kan det bli ett dyrt motorras. Nu är det förstås alltid så att äldre bilar ska kontrolleras regelbundet men det är irriterande med plötsliga fel som leder till dyra reparationer. Så ta för vana att kolla oljan om du kör runt med en 1,8-litersbensinare från de här åren. Begagnade bildelar till Toyota Corolla kan vara svåra och hitta, och om du hittar dem så kan de vara dyra även som begagnade.

BMW 1-serie 2004-2010
Men som puritansk BMW-åkare kanske det bara är bakhjulsdrivet som gäller och då kan en begagnad «etta» från 2004 och framåt vara ett alternativ. Det här gäller modellen före dagens generation och problemet finns i kamkedjan i tvålitersmotorn, både diesel och bensin. Kedjan kan gå av vilket ibland föregås av ett missljud. Motorn är vänd så att kedjan sitter in mot kupén vilket gör att reparationen blir extra dyrbar. Begagnade bildelar till BMW 1-serien finns det gott om.

Opel Vectra 2003-2008
Se upp för en rad kostsamma fel. Elfel, problem med klimatanläggningen, spindelleder och ljuddämpare krånglar och kostar. Men allra dyrast är kanske de så kallade avgasflexrören på dieselmotorerna. Avgasflexrören finns sällan att hitta bland begagnade bildelar. De brukar vibrera sönder, skapa missljud och de är dyra att byta ut. Lyssna efter det här oljudet om du är intresserad av en äldre Vectra.

Mercedes E-klass 2010-2016
Några har noterat problem med ryckig gång i den sjustegade automatlådan men det kan fixas med en mjukvaruuppdatering. Många E-klass rullar som taxi så se upp med långmilare där mätaren skruvats tillbaka. Det blir också dyrt, rejält dyrt, den dagen något går sönder på en gammal E-klass. Reservdelarna kostar dubbelt så mycket som hos andra märken och det här kan om du har otur, eller om du köper en bil som gått långt, gräva stora hål i plånboken.